Nederlanders ‘s werelds meest optimistische burgers

Nergens op de wereld zijn de burgers zo optimistisch over de huidige economische situatie als in Nederland. Dit blijkt uit een net verschenen studie van het Pew Research Center, een onafhankelijke denktank uit Washington die tien jaar na het begin van de kredietcrisis wereldwijd de economische stemming in kaart heeft gebracht.

 

Stemming sinds 2009 sterk verbeterd

Een decennium na de financiële crisis die volgens voormalig Fed-chef Ben Bernanke de ergste uit de geschiedenis was (‘inclusief de Grote Depressie’), trokken analisten van het Pew Research Center erop uit om wereldwijd de economische gemoedstoestand te peilen. Het verschil dat zij constateerden is groot. 78 procent van de Duitsers noemt de huidige economie goed, een stijging van vijftig procent ten opzichte van 2009. Twee derde van de Amerikanen is eveneens tevreden, in vergelijking met tien jaar geleden een toename van 48 procent. In Polen (plus 40 procent), het VK (plus 35 procent), Japan (plus 34 procent) en Frankrijk (plus 29 procent) is hetzelfde beeld te zien.

Nederlander verslaat alle westerlingen

Het onderzoeksinstituut heeft niet geregistreerd wat de humeurbarometer in 2009 in Nederland uitwees. Dat er sprake is van een enorme stijging lijkt zeker. Vaststaat dat de Nederlander in 2018 met kop en schouders boven alle westerlingen uittorent: maar liefst 85 procent beoordeelt de huidige economische situatie als gunstig. Alleen de Zweden weten op deze positivolijst met 81 procent in ons spoor te blijven, op gepaste afstand gevolgd door de Duitsers (78 procent), de Polen (69 procent), de Australiërs (67 procent) en de Canadezen (63 procent).


Somberheid troef in Spanje en Italië

In Spanje en Italië is de sombere stemming nog niet verdreven. Italië is zelfs het enige westerse land waar mensen menen dat de economische situatie is verslechterd. In 2009 noemde 22 procent de economie nog gunstig, in 2018 is nog maar 15 procent het daarmee eens. Op de Spaanse stemmingsindex is een bescheiden vooruitgang zichtbaar, van 13 procent in 2009 naar 30 procent in 2018. In Brazilië, Tunesië en Griekenland is de burger het meest pessimistisch gestemd. Daar beoordeelt respectievelijk negen, acht en vier procent de huidige economie als gunstig.

Optimistische ouders 

Pew signaleert een opmerkelijk verschil tussen nu en straks: burgers die menen dat het nu goed gaat, oordelen niet automatisch positief over het lot van hun kinderen. In Nederland, Zweden en Duitsland is acht van de tien volwassenen van mening dat de economie momenteel goed presteert, maar slechts vier van de tien gelooft dat hun kinderen het in financieel opzicht beter zullen hebben dan zij. De meest optimistische ouders wonen in de Filippijnen, India, Nigeria en Polen. Daar denkt respectievelijk 69, 66, 65 en 59 procent dat het kroost het in de toekomst beter gaat krijgen.

Het volledige rapport, getiteld A Decade After the Financial Crisis, Economic Confidence Rebounds in Many Countries’, kunt u kosteloos downloaden via pewresearch.org.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s