Curatoren verkopen cliëntgegevens.

Curatoren weten niet goed hoe zij de nieuwe privacywetgeving moeten interpreteren, stelt Minke Reijneveld, die aan de Radboud Universiteit promoveert op insolventierecht en privacywetgeving.

Klantenbestanden zijn soms tienduizenden euro’s waard. Zo verkocht curator Jeroen Hellendoorn van TRC Advocaten eind vorig jaar de persoonsgegevens van klanten van gehoorapparatenverkoper Hoorhetgoed.nl voor 7500 euro aan de hoogste bieder. In het privacystatement van de online gehoortoestellenshop stond juist expliciet vermeld dat persoonsgegevens nooit zonder toestemming aan derden zouden worden verstrekt. Desondanks besloot de curator om deze gevoelige gegevens te verkopen. Op de vraag of hij de betreffende personen heeft ingelicht, en aan wie de gegevens zijn verkocht, geeft de curator geen antwoord.

Ook de klantgegevens van de meubelwebshop Robin Design werden na faillissement te koop aangeboden. “Robin Design verkoopt uw gegevens niet aan derden”, stond in het privacystatement. Toch voert curator Jetse Eringa van Damsté advocaten en notarissen gesprekken met een e-commercebedrijf over de verkoop van klantgegevens, zo liet hij desgevraagd weten.

“De meeste curatoren weten niet goed waar ze aan toe zijn.”

Sommigen leggen de privacywetgeving zelfs naast zich neer. Zij stellen dat een curator de plicht heeft om voor schuldeisers zoveel mogelijk geld binnen te halen, ongeacht de privacywet. Curator Maria Bowmer, van Bowmer-Nuiten Advocaten in Rotterdam, is van die school: “Het belang van de boedel gaat voor, daarin ben ik mogelijk wat minder genuanceerd dan mijn collega’s.”

Een jaar geleden, net voor de invoering van de nieuwe privacywet, verkocht Bowmer de persoonsgegevens van klanten van een gewichtskliniek. Ze informeerde hen niet en vroeg evenmin om toestemming. Het ging weliswaar alleen om mailadressen, maar wel van klanten waarvan de koper nu weet dat zij wilden afvallen.

Verschillende standpunten.

De verwarring onder curatoren is deels te wijten aan de privacy-autoriteit zelf. Die heeft er de afgelopen jaren namelijk verschillende standpunten op nagehouden, zo schreef Marisanne Martens vorig jaar in het Tijdschrift voor Insolventierecht. In 2001 stelde de toezichthouder nog dat curatoren klantenbestanden helemaal niet mogen verkopen en de faillissementswet hen niet verplicht om dat te doen.

Eind 2017 stond op de website van de toezichthouder dat curatoren een klantenbestand wél mogen verkopen. Toen redeneerde de Autoriteit Persoonsgegevens dat curatoren wettelijk verplicht zijn om zoveel mogelijk schulden af te lossen. Dat standpunt is inmiddels weer verlaten. De privacywaakhond zegt nu dat gegevens enkel verkocht mogen worden als betrokkenen daarover worden geïnformeerd. Waarom de Autoriteit Persoonsgegevens de afgelopen jaren zo vaak van standpunt veranderde, zegt de woordvoerder niet meer te kunnen achterhalen.

Curatoren die handelen in strijd met de privacywet zijn nog nooit beboet door de Autoriteit Persoonsgegevens. Of er zaken in voorbereiding zijn wil de toezichthouder niet zeggen. Hoe vaak curatoren de mist ingaan is evenmin bekend.

Bronvermelding Trouw 17.04.2019.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s