Papieren aandeel aan toonder vanaf 1 juli 2019 afgeschaft

Het papieren aandeel aan toonder, waarop geen naam staat van de eigenaar, met ingang van 01.07.2019 afgeschaft. De maatregel is onderdeel van de strijd van de overheid tegen belastingontduikers, witwassers en terroristen. Doordat dergelijke aandelen zonder plichtplegingen en anoniem over te dragen zijn, waren ze populair bij de onderwereld.

De handel in aandelen van vennootschappen zonder beursnotering kan hierdoor alleen nog via een effectenrekening bij een bank of beleggingskantoor. Die rekening staat op naam en dus is de eigenaar niet langer anoniem.

Vennootschappen moeten de aandelen vanaf nu zelf op naam zetten. Doen ze dat niet, dan gebeurt dat “van rechtswege” op 1 januari. Wie nog papieren aandelen in huis heeft, doet er verstandig aan ze voor 1 januari 2021 in te leveren bij de vennootschap die ze heeft uitgegeven. Anders vallen ze terug aan de uitgever.

Onder anderen de Britten, Duitsers, Luxemburgers en Belgen gingen Nederland al voor met de afschaffing van het aandeel aan toonder.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s