Actie nodig door belastingplichtigen met Amerikaanse nationaliteit.

Nederlanders die ook de Amerikaanse nationaliteit bezitten kunnen zonder Taxpayer Identification Number (TIN) en zonder dat aan de Amerikaanse aangifteverplichtingen is voldaan een “Certificate of Loss of Nationality” aanvragen. Dat antwoordt staatssecretaris Snel van Financiën op Kamervragen over de positie van Amerikaanse Nederlanders.

De regeling geldt ongeacht de omvang van het inkomen. Als het certificaat is verkregen kan vrij worden gebankierd. Wel kunnen de Amerikaanse autoriteiten het certificaat herzien totdat aan de aangifteverplichtingen is voldaan. De staatssecretaris roept Amerikaanse Nederlanders op in actie te komen. Zij kunnen ervoor kiezen om afstand te doen van hun Amerikaanse nationaliteit of een TIN aanvragen.

De recent door de Amerikaanse Belastingdienst (IRS) geïntroduceerde regeling houdt een aangifteplicht in voor het jaar van afstand van de Amerikaanse nationaliteit en de vijf voorgaande jaren. Kwijtschelding is mogelijk, maar er gelden wel voorwaarden.

Nederlanders met een Amerikaans paspoort doen op grote schaal afstand van hun Amerikaanse nationaliteit. Dat komt doordat veel mensen hun bankrekening dreigen te verliezen als ze geen belastingaangifte doen in de VS.

“De banken leggen een enorme druk op hen”, zegt Daan Durlacher van Americans Overseas tegen BNR. Volgens deze organisatie, die Amerikanen in Nederland helpt, is het aantal mensen dat afstand wil doen van het Amerikaanse staatsburgerschap sinds 2016 verzesvoudigd. Dit jaar gaat het tot nu toe om zo’n 1700 mensen.

Ook fiscaal adviesbureau De Monchy & Röben herkent deze trend. Daar groeide het aantal personen dat wordt geholpen bij het doen van belastingaangifte in korte tijd explosief: van een handjevol naar vele tientallen per jaar.

Oorzaak van de problemen is de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA). Deze wet moet belastingfraude tegengaan, maar verplicht banken ook om gegevens van Amerikanen in het buitenland door te geven aan de Amerikaanse belastingdienst. Vooral het doorgeven van het SSN, het Amerikaanse BSN-nummer, is in veel gevallen problematisch. Durlacher: “Veel per-ongeluk-Amerikanen hebben zo’n nummer helemaal niet.”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s