EU-lijst belastingparadijzen aangepast.

De EU-ministers van Financiën hebben de EU-lijst van niet-coöperatieve belastingjurisdicties bijgewerkt.

Vier landen of gebieden – Kaaimaneilanden, Palau, Panama en Seychellen – zijn toegevoegd aan de lijst van niet-coöperatieve belastingjurisdicties.

Deze voegen zich bij de acht landen – Amerikaans Samoa, Fiji, Guam, Samoa, Oman, Trinidad en Tobago, Vanuatu en Amerikaanse Maagdeneilanden – die al op de lijst stonden. Meer dan de helft van de landen die in 2019 op de lijst stonden zijn volledig geschrapt, omdat ze nu voldoen aan alle normen voor fiscaal goed bestuur.

Paolo Gentiloni, commissaris voor de economie: ‘De EU-lijst van niet-coöperatieve belastingjurisdicties helpt om echte verbeteringen in de mondiale belastingtransparantie te realiseren. Tot op heden hebben we de belastingstelsels van 95 landen onderzocht en de meerderheid voldoen nu aan onze normen voor goed bestuur.

Dit proces heeft geleid tot de eliminatie van meer dan 120 schadelijke belastingstelsels wereldwijd – en tientallen landen zijn begonnen met het toepassen van normen voor fiscale transparantie.’

Oxfam Novib reageerde kritisch op de lijst. Volgens de organisatie is het hoog tijd om de criteria voor de zwarte lijst aan te scherpen.

Een aantal EU-landen, waaronder Nederland komt volgens Oxfam Novib ook in aanmerking om als belastingparadijs aangemerkt te worden onder toepassing van dezelfde criteria…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s