Voorkom financiële schade door dubieuze beleggingsaanbiedingen

Bent U benaderd met een beleggingsvoorstel dat te mooi klinkt om waar te zijn? Dat is het waarschijnlijk ook.

Herken de werkwijze

Word je benaderd door iemand met een beleggingsvoorstel dat te mooi is om waar te zijn? Dat is het waarschijnlijk ook. Dat gaat regelmatig om partijen die telefonisch aandelen of andere beleggingen aanbieden die waardeloos zijn of zelfs helemaal niet bestaan.

Sommige partijen misleiden beleggers doordat zij de naam gebruiken van een bekende financiële organisatie. Of ze schermen met een vergunning of Europees paspoort als financiële onderneming. Het advies van de AFM: ga nooit in op een (telefonisch) aanbod van beleggingen. 

Hoe werken deze partijen en hoe herken je ze? Hieronder hebben we een situatie geschetst die de AFM helaas vaak tegenkomt in de meldingen die binnenkomen bij ons Meldpunt Financiële Markten.

Gegevens verkregen

Aanbieders hebben je gegevens – een telefoonnummer, e-mailadres of zelfs creditcardgegevens –verkregen, omdat je deze misschien ergens een keer achter hebt gelaten. Bijvoorbeeld omdat je reageerde op een internetadvertentie. Soms kun je zelfs al benaderd worden met de gegevens die aanbieders op basis van het IP-nummer van je computer of laptop kunnen achterhalen. Wees dus erg voorzichtig met het invullen en achterlaten van je gegevens.

Je ontvangt een telefoontje met een investeringsvoorstel

De beller is bijna altijd een buitenlandse aanbieder, komt zeer geloofwaardig over en zegt te werken voor een gerenommeerde bank of investeerder. Op de achtergrond hoor je soms andere mensen die aan het bellen zijn, waardoor je de indruk krijgt dat je met een groot bedrijf te maken hebt. Je krijgt misschien mooie folders toegestuurd met meer informatie over het voorstel en ook de website lijkt betrouwbaar. Soms gebruiken ze zelfs de naam van een bekende, legitieme organisatie.

De aanbieder geeft je de indruk dat jij bent uitverkoren om van het aanbod mee te profiteren en zo snel geld kunt verdienen. Hij zegt bijvoorbeeld dat het aanbod eigenlijk alleen voor zeer vermogende klanten is en dat hij even met zijn baas moet overleggen of jij ook mee mag doen. Het antwoord is natuurlijk altijd ja. ‘Je hebt geluk. Hij is akkoord, dus dit is dé kans om met de grote jongens mee te doen.’

Vaak lijkt je contactpersoon ook vrienden met je te willen worden en vraagt hij naar je privésituatie: ‘Ga je dit weekend nog iets leuks doen?’ of ‘Heb je ook kinderen?’. Bij een volgend telefoongesprek komt hij dan daarop terug om je het gevoel te geven dat je bijzonder voor hem bent. Dit alles geeft je het gevoel dat het veilig is om geld over te maken. Twijfel je toch nog? Dan probeert de aanbieder een gevoel van schaarste te creëren. `Je moet wel snel beslissen, want er zijn nog maar twee plekken over.’

Geld overmaken

Je vult een formeel inschrijfformulier in en krijgt de algemene voorwaarden netjes opgestuurd. Dan word je verzocht om geld over te maken, vaak naar een buitenlandse rekening. Je kunt vaak beginnen met een klein bedrag, om te proberen. Nadat je het geld hebt overgemaakt, is het soms mogelijk om via internet, met gebruik van inlogcodes, je investering te volgen. Dit kan zeer professioneel overkomen, met live koersstijgingen en dalingen en mooie grafieken. Maar het is allemaal nep.

Aandelen verkopen lukt niet

De aandelen die je hebt gekocht zijn vaak nep en het koersverloop dat je op de website krijgt te zien ook. Er komt een moment dat het lijkt alsof je voldoende winst hebt gemaakt op je aandelen en dat je ze wilt gaan verkopen. En dan word je teleurgesteld; je mag of kan de aandelen niet verkopen om een of andere vage reden. De organisatie is niet meer bereikbaar en je blijft met aandelen zitten die niet meer te verkopen zijn. Je bent je geld kwijt.

Hieronder 7 handige tips om financiële schade te voorkomen.

 1. Ga nooit in op de verkoop van aandelen of andere beleggingen (zoals crypto’s of cfd’s) per telefoon of e-mail. Hang direct op. Vaak zijn ze erg vasthoudend, ga dan ook niet in gesprek en hang elke keer direct op.
 2. Raadpleeg de registers van de AFM of de website van de buitenlandse toezichthouder in het land waar de instelling zegt te zijn gevestigd om te zien of zij over een vergunning beschikken of juist op een waarschuwingslijst staan. Op de website van de Europese toezichthouder IOSCO staat ook een waarschuwingslijst met de waarschuwingen die de lokale toezichthouders hebben gepubliceerd. De AFM adviseert beleggers niet in te gaan op aanbiedingen van ondernemingen die op een waarschuwingslijst staan.

  Maar let op
  : er zijn ook financiële ondernemingen die beschikken over een Europees paspoort. Zij hebben dan een vergunning gekregen in het land waar zij gevestigd zijn. Een Europees paspoort is echter géén kwaliteitskeurmerk en deze financiële ondernemingen staan niet onder toezicht van de AFM.
 3. Check op internet via zoekmachines of er iets bekend is over de aanbieder, de aanbieding of over de belegging.
 4. Betaal geen restriction fee of andere onduidelijke kosten aan onbekende ondernemingen.
 5. Worden er extreem hoge rendementen voorgespiegeld of is het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het ook niet waar.
 6. Wees altijd extra alert als bedrijven of personen geld vragen over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde Moneytransfer-systemen.
 7. Ingewikkelde beleggingsconstructies met hoge rendementen en een laag risico, beloven weinig goeds. Vermijd beleggingen die je niet begrijpt.

AFM


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s