Euler Hermes: grote ondernemingen veranderen in zombiebedrijven

Leiden de omvangrijke steunmaatregelen van Den Haag en Brussel tot zombificatie van grote bedrijven?

In een net uitgekomen rapport waarschuwt kredietverzekeraar Euler Hermes voor het ontstaan van zombiebedrijven. ‘Steeds meer grote ondernemingen gaan failliet. Aan de buitenkant zie je er niets van, maar financieel liggen ze aan het infuus.’

Euler Hermes: grote ondernemingen veranderen in zombiebedrijven

Leiden de omvangrijke steunmaatregelen van Den Haag en Brussel tot zombificatie van grote bedrijven? In een net uitgekomen rapport waarschuwt kredietverzekeraar Euler Hermes voor het ontstaan van zombiebedrijven. ‘Steeds meer grote ondernemingen gaan failliet. Aan de buitenkant zie je er niets van, maar financieel liggen ze aan het infuus.’

Horrorscenario voor economenLearn more

De publicatie van Euler Hermes leest als een horrorscenario voor economen. Zonder dat klanten, partners en leveranciers het beseffen worden grote ondernemingen – met een omzet van meer dan 50 miljoen euro – van binnenuit aangevreten en uitgehold. En dan, ogenschijnlijk onverwacht, vallen ook deze onaantastbaar geachte bedrijven, om. Euler Hermes signaleert dat dit scenario steeds vaker werkelijkheid wordt. In het tweede kwartaal van 2020 zijn er wereldwijd 147 grote bedrijven failliet gegaan. Dit betekent een stijging van 99 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In West-Europa en de VS gingen de meeste grote bedrijven bankroet, respectievelijk 90 en 74. 
Grote bedrijven houden zich staande met gratis geld

Met deze insolventies ging een totale omzet van 106,9 miljard verloren, een toename van 138 procent. ‘Een zorgwekkende ontwikkeling,’ zegt Johan Geeroms, risk director bij Euler Hermes Nederland. ‘Vooral omdat grote concerns doorgaans een flink netwerk aan leveranciers meesleuren in hun val. En ook omdat het gemiddelde bedrag dat met deze grote faillissementen gemoeid is, steeds hoger uitvalt. Ondernemers wanen zich ten onrechte veilig als ze zakendoen met grote namen. Maar veel grote bedrijven houden zich staande dankzij gratis geld en dat houdt een keer op.’
Shake-out van zwakke broedersnull

Volgens Geeroms is er een uitdijend proces van zombificatie gaande: ‘Steeds meer bedrijven kunnen hun eigen broek niet meer ophouden. Aan de buitenkant zie je er niks van, maar financieel liggen ze aan het infuus. Als overheden de steunmaatregelen gaan terugschroeven, centrale banken de verruiming inperken en de werkloosheid sterk oploopt, dan verwacht ik een ingrijpende shake-out van zwakke broeders.’ Kwetsbare sectoren zijn volgens Euler Hermes transport, retail, automotive, bouw, entertainment, horeca en zakelijke dienstverlening.

Er is meer aan de hand dan alleen corona

Risk director Geeroms meent dat het te gemakkelijk is om alleen naar corona te wijzen. ‘Onderliggend is er vaak meer aan de hand. Dat kan een breed scala aan knelpunten zijn: van schuldenlast en overcapaciteit tot digitale disruptie en cyclische blootstelling, van gebrek aan productontwikkeling tot het nalaten naar nieuwe markten te zoeken. Corona verergert de problemen. Daar bovenop speelt ook nog eens de Brexit, toenemend protectionisme en de handelsoorlog tussen China en de VS. Genoeg redenen voor ondernemers om behoedzaam te zijn.’

Meer weten, rapport van Euler Hermes downloaden:

https://www.eulerhermes.nl/kennis-tips/nieuwsberichten/trend-grote-concerns-vallen-om.html?utm_source=faillissementsdossier&utm_medium=referral&utm_campaign=trend-grote-concerns


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s